skip to Main Content
10 Tips Om Nog Beter Te Studeren

10 tips om nog beter te studeren

Met deze 10 tips studeer je nog beter

Heb je moeite met je concentreren op je studie? Lukt het jou ook maar niet om je optimaal op je tentamens voor te bereiden? Dan zijn deze 10 tips voor jou! Je bent zeker niet de enige die last heeft van. Lees dus snel dit blog voor 10 tips om nog beter te studeren.

Maak gebruik van je agenda

Of je nu een ouderwetse, papieren agenda hebt of je telefoon, tablet op laptop gebruikt: je agenda goed gebruiken is het allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat je al je colleges, lessen, groepsprojecten, vrijetijdsbesteding, sportactiviteiten en deadlines erin zet. Zodra deze erin staan heb je een goed overzicht. Niet alleen geeft dat meer rust in je hoofd, het maakt je er ook eerder bewust van als je moet starten met leren. Het inplannen van je sociale activiteiten zorgt er ook voor dat je agenda niet alleen maar werk- en studiegerelateerd is.

Zorg voor een goede routine

Door wekelijks voor een duidelijk routine te zorgen, maak je het normaler voor jezelf om ook echt op bepaalde dagen en tijden met je studie bezig te zijn. Op die manier hoef je jezelf niet steeds opnieuw je stoel uit te slepen om echt aan je werk te beginnen. Wat hier extra bij helpt is goed luisteren naar jezelf en je eigen lichaam. Ben je meer een avondmens dan een ochtendmens? Studeer dan ook vooral in de avond. Zo weet je zeker dat je je tijd zo nuttig mogelijk besteedt.

Zorg voor een goede studeerplek

Wat de ene fijn vindt werken, vindt de ander verschrikkelijk. Denk daarom goed na bij jezelf wat jij een fijne studeerplek vindt. Zit je graag aan een opgeruimd bureau? Zit je liever aan de eettafel? Of kun jij je het beste concentreren als je in de bibliotheek zit met wat geroezemoes op de achtergrond? Probeer verschillende locaties en kijk waar jij je het beste kunt concentreren.

Uitstelgedrag aanpakken

Last van uitstelgedrag? Dat pak je op de volgende 3 manieren aan:

  • 10 minuten regel: maak met jezelf de afspraak dat je binnen 10 minuten gaat beginnen. Zodra je dan eenmaal bezig bent, gaat het vaak ook gewoon goed.
  • Concretiseer: stel kleine, haalbare en concrete doelen voor jezelf en beloon jezelf zodra je ze hebt bereikt. Zo blijf je gemotiveerd.
  • Zegt het voort:vertel aan vrienden en familie dat je gaat studeren en vraag ze of ze je eraan willen herinneren.

Wees actief

Weet je welk college je morgen krijgt? Blader dan alvast het bijbehorende boek door. Scan de pagina’s, grafieken, afbeeldingen etc. Begin nooit meteen met fanatiek lezen, maar bekijk alles eerst rustig en globaal. Lees eerst de achterkant, de flap, de inhoudsopgave etc.

Liever meer korte pauzes dan één lange

De meeste mensen kunnen zich ongeveer 45 minuten achter elkaar concentreren. Alles daarna wordt gemiddeld minder goed opgenomen. Neem daarom liever meerdere korte pauzes dan één lange. Doe in je pauzes ook écht even iets anders. Ga bijvoorbeeld een stuk lopen, maak een praatje met iemand of doe iets van een yoga-oefening.

Maak aantekeningen

Vergeet niet om tijdens de colleges aantekeningen te maken van de materie. Let erop dat je niet in de valkuil stapt van het alles proberen te noteren van wat de docent zegt. Een handige tip hierbij is het maken van een mindmap. Hiermee dwing je jezelf enkel en alleen het allerbelangrijkste op te schrijven.

Studeren doe je samen

Voor veel mensen helpt het om samen met iemand anders te studeren. Door samen af te spreken waar en wanneer jullie gaan studeren, vergroot je de kans dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Tijdens het studeren kun je elkaar bij de les houden en in de pauze kun je samen iets leuks doen ter ontspanning.

Overhoor jezelf

Stel jezelf tussendoor vragen over de stof om te controleren of je alles goed beheerst. Het helpt ook om hierbij oude tentamens erbij te pakken en jezelf deze vragen te stellen.

Met deze studie tips ben jij er helemaal klaar voor om van je studie een succes te maken. Behoefte aan meer studeertips? Laat het ons weten via info@bloggenmetjoyce.nl.

Back To Top